MÖLKKYSÄÄNNÖT LYHYESTI

HUOM!
Viralliset kilpamölkyn säännöt löydät täältä »

ALKUASETELMA

Keilat on numeroitu 1 – 12. Keilat ovat pakassa määrätyssä numerojärjestyksessä. Pakka tehdään 3,5 metrin päähän heittopaikasta. Mölkkaaren sivut asetetaan 45 asteen kulmaan.

HEITTÄMINEN

Virheellisestä suorituksesta heitto tuomitaan yliastutuksi.

– Heitto tapahtuu mölkkaaren takaa ja heiton jälkeen poistutaan taaksepäin
– Heittäjä tai heittopalikka ei saa koskea mölkkaareen
– Heittovuoro on käytetty kun heittokapula koskettaa maata
– Heittotyyli on vapaa

PISTEYTYS

Jos yksi keila kaatuu, on heiton pistemäärä = keilan numero.

Kun kaatuu useampia, on heiton pistemäärä = kaadettujen keilojen lukumäärä.

Keilaa ei lueta kaatuneeksi, jos se nojaa vähänkin toiseen keilaan tai mölkkyyn. Heiton jälkeen kaatuneet keilat nostetaan pystyyn kaatumapaikalleen. Keilan mennessä kiinni kiinteään esineeseen, siirretään keilaa heittokapulan verran irti esteestä.

Jos joukkue jää kolmella peräkkäisellä heittokierroksella ilman pisteitä, tuomitaan joukkue hävinneeksi erä 50 – 0. Peli päättyy, kun ensimmäinen joukkue saa tasan 50 pistettä. Jos erän pistemäärä menee yli 50, niin joukkue tippuu 25 pisteeseen. Jos pisteitä on 37 tai enemmän, yliastumisesta putoaa 25 pisteeseen.

HEITTÄMINEN VÄÄRÄLLÄ VUOROLLA

Jos joukkue/pelaaja heittää väärällä vuorolla, tuomitaan tulokseksi viiva. Kuitenkin, jos pisteitä on 37 tai yli, tippuu joukkue/pelaaja 25:een. Jos seuraava heitto on ehditty heittää, ei väärästä heittovuorosta rangaista. Väärän heittovuoron jälkeen heittojärjestys palautetaan välittömästi oikeaksi. Joukkueen/pelaajan tulee itse huolehtia heittovuorostaan.

PELIJÄRJESTYS

Pelijärjestys voi määräytyä monella tapaa. Esim. kaksinpelissä aloittaja arvotaan ja arvonnan voittaja saa päättää aloittajan, seuraavan erän aloittaa sitten toinen joukkue. Useamman joukkueen pelatessa yhdessä kaikki joukkueet aloittavat vuorollaan.

SIJOITUSTEN MÄÄRITTÄMINEN TASAPISTEISSÄ TURNAUSMUOTOISISSA OTTELUISSA

Tasapisteissä sijoituksen ratkaisee:

1) Keskinäiset ottelut
2) Keskinäisten otteluiden erät
3) Keskinäisten otteluiden pikkupisteet
4) Kaikkien otteluiden erät
5) Kaikkien ottelujen pikkupisteet
6) Arpa. Tasapisteissä voi halutessaan myös turvautua Mölkoutiin, eli pikapeliin voittajasta. Eriä ja pikkupisteitä vertailtaessa tarkoitetaan ensin niiden erotusta, sitten tehtyjä määriä.

Mölkkyliitolla on oikeus tulkita ja muuttaa näitä sääntöjä.